5 pilihan kewangan yang akan menghantui hidup anda kerana “DUIT”

Semua orang membuat kesilapan kewangan, tetapi sesetengah orang tahu bagaimana cara mereka keluar dari mereka.

Apabila ia datang kepada wang, keputusan yang buruk boleh menimbulkan dan menjejaskan anda sepanjang hayat anda. Nasib baik, kesilapan ini boleh dielakkan – dan juga tetap.

Duduk di pinggir bursa saham

Walaupun pasaran saham melonjak ke paras tertinggi baru, kira-kira separuh daripada rakyat Amerika ditinggalkan. Kadar bank yang dijumpai tahun lalu bahawa 46% orang dewasa mempunyai wang yang dilaburkan dan hanya 18% orang dewasa antara 18 dan 25 terlibat dalam pasaran.

Walaupun ramai yang takut kehilangan wang, kebimbangan yang sebenarnya haruslah terletak pada kehilangan nasib yang berpotensi. Sepanjang tempoh jangka panjang, portfolio yang seimbang akan sentiasa keluar dengan keuntungan bersih. Dengan kepentingan kompaun yang dipertaruhkan, pelaburan sedini mungkin adalah langkah paling bijak.

Sekiranya anda belum berada di pasaran saham, sekarang adalah masa untuk bermula. Jika anda mempunyai tempoh pelaburan yang lebih lama dalam fikiran, boleh masuk akal untuk mengambil lebih banyak risiko.

Tidak mempunyai dana pada hari hujan

Begitu banyak perkara yang boleh menjadi salah dalam hidup, dan seseorang yang bijak dengan kewangan mereka akan bersedia untuk apa-apa. Kecemasan yang mendadak seperti mogok kereta atau kecemasan perubatan boleh berlaku sama ada anda sudah bersedia atau tidak.

Pakar mengesyorkan anda mempunyai simpanan kecemasan yang boleh menyokong anda selama tiga hingga enam bulan. Itulah anggaran yang konservatif untuk berapa lama masa yang diperlukan untuk mencari kerja baru selepas dipecat, contohnya.

Mempunyai wang yang cukup dalam dana kecemasan yang mudah diakses menghalang anda daripada mengambil pinjaman dalam keadaan terdesak atau masuk ke hutang.

Menunggu untuk membayar hutang

Selepas pelaburan dan simpanan kecemasan, anda mungkin merasakan gaji anda berkurang. Perasaan itu hanya akan menjadi lebih buruk jika anda tidak membayar hutang yang belum dijelaskan.

Dari pinjaman pelajar kepada bayaran gadai janji, hutang adalah pesky. Tetapi duri hanya akan menjadi lebih tajam dari masa ke masa jika anda mengabaikannya.

Satu pasukan penyelidik yang menulis dalam Kajian Perniagaan Harvard tahun ini mencadangkan anda membayar hutang terbesar dengan kadar faedah tertinggi dahulu. Kadar faedah kad kredit sangat tinggi, jadi membayar mereka sebelum pergi selepas hutang yang lebih mudah diuruskan, seperti pinjaman pelajar, mungkin langkah pintar.

Tidak meminta kenaikan gaji

Bankrate mendapati bahawa 48% daripada pekerja Amerika mendapat bonggol gaji sepanjang tahun lalu – dan mereka yang tidak kemungkinan besar tidak meminta satu.

Mengabaikan perundingan gaji, terutamanya pada permulaan kerjaya anda, boleh menjejaskan anda $ 1 juta dalam pendapatan seumur hidup.

Dengan memahami nilai anda dan nilai yang anda berikan di tempat kerja, anda boleh mendapat lebih banyak setiap tahun dan mungkin juga bersara awal. Jika syarikat anda tidak akan memberi anda kenaikan itu, ia mungkin masanya untuk mencari kerja baru yang membayar anda mengikut nilai anda.

Menghabiskan terlalu banyak wang

Overspending adalah masalah ramai yang menjadi mangsa, tetapi anda tidak perlu menghabiskan semua wang yang anda buat, menurut Eric Roberge, perancang kewangan yang disahkan yang mengasaskan Beyond Your Hammock, sebuah perkhidmatan perancangan kewangan.

“Belanja dengan tepat mengikut kemampuan anda, walaupun anda tidak pergi dan menghabiskan lebih banyak daripada yang anda peroleh, sama seperti cuba untuk mengambil kereta perlumbaan sehingga 200 batu sejam dengan roda yang melengkung,” tulisnya dalam artikel Business Insider .

“Jika ada masalah – anda memukul bonggol, anda melangkah, apa sahaja – anda sudah selesai,” katanya. “Tidak ada pilihan kedua apabila anda akan menjadi pendikit penuh dalam kehidupan kewangan anda. Tidak ada jaringan keselamatan.”

Meninggalkan bilik dalam bajet anda untuk menjimatkan beberapa pendapatan anda boleh menghalang keadaan di mana anda berebut untuk wang apabila anda memerlukannya.
Dengan kata lain, belajar untuk hidup di bawah kemampuan anda.

Comments

comments

Loading...