‘Zip mulut jika anda tidak mempunyai apa-apa yang baik untuk dikatakan’ – Farid Kamil

Pelakon Datuk Farid Kamil telah memilih untuk mengabaikan penyampai yang telah mempersoalkan pemberian gelaran Datuk baru kepada beliau dan rakan senegaranya Datuk Aaron Aziz dari Singapura.

Bintang Lagenda Budak Setan yang berusia 36 tahun memberitahu orang-orang seperti itu supaya “tidak boleh dikatakan apa-apa yang baik tentang penghargaan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang diterima daripada Sultan Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah .

“Netizen ini tidak memahami tradisi Kesultanan Pahang. Kritikan mereka adalah kecil dan tidak berasas, lebih baik mereka berhenti memalukan diri di khalayak ramai!” kata Farid dalam temu bual dengan Harian Metro semalam.

Farid menjelaskan bahawa penganugerahan penganugerahan adalah hak prerogatif Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah, dan beliau bangga dapat dianugerahi gelaran pembezaan untuk kerja kerasnya dalam industri hiburan.

“Judul itu datang dengan tanggungjawab, kita perlu melakukan banyak kerja sosial, seperti membantu menolong mangsa banjir semasa musim tengkujuh,” katanya.
Harun bersetuju dengan Farid bahawa Tugasan akan datang dengan tanggungjawab yang berat. Beliau berkata: “Sukarelawan bermakna banyak kerja sosial, bukan sahaja di Pahang tetapi di sekeliling Malaysia.”

Farid dan Aaron adalah antara 167 individu yang dihormati oleh Tengku Abdullah di Istana Abu Bakar, Pekan, Pahang pada hari Sabtu bersempena dengan ulang tahun ke-88 Sultan Ahmad Shah.

Kedua-dua pelakon itu menyuarakan sokongan untuk ucapan Tengku Abdullah bahawa Pahang Datuks memainkan peranan aktif dalam kerja kemanusiaan.

Comments

comments

Loading...