Malaysia menarik palam ‘Despacito ‘ atas lirik seksual

KUALA LUMPUR – Majoriti Muslim Malaysia telah berhenti memainkan lagu “Despacito” yang dilancarkan secara seksual di stesen penyiaran awam, kata seorang menteri kanan hari ini selepas pengkritik melabelkannya sebagai tidak Islam.

Salleh Said Keruak, menteri komunikasi dan multimedia, memberitahu AFP bahawa kementeriannya menerima pelbagai aduan mengenai lirik beruap lagu reggaeton yang telah memenangi populariti antarabangsa.

“Despacito tidak akan disiarkan oleh stesen penyiaran milik kerajaan kerana kami menerima aduan awam. Lirik itu tidak sesuai untuk didengar,” katanya.

Salleh berkata beliau berharap stesen televisyen dan radio swasta akan mengikutinya.

“Bagi stesen swasta Malaysia, kami menggalakkan mereka untuk mengamalkan penapisan sendiri,” katanya.

“Despacito” – lagu rapuh penuh sindiran seksual yang menampilkan rapper Puerto Riko Daddy Yankee – menjadi virus tidak lama selepas dibebaskan pada bulan Januari, dan menemui penonton yang lebih luas pada bulan April ketika pop selebriti Justin Bieber menyanyi dalam remix.

Lagu oleh penyanyi Puerto Rico, Luis Fonsi telah dinamakan lagu paling banyak sepanjang zaman di seluruh dunia, dan juga popular di Malaysia.

Negara Asia Tenggara mempunyai undang-undang penapisan yang ketat, dan pada masa lalu lagu-lagu yang diharamkan dengan bahasa kasar dan potongan atau paksi filem dianggap terlalu seksi atau berurusan dengan isu sensitif.

Terdahulu parti Islam pembangkang, Parti Amanah Negara, menggesa kerajaan untuk mengharamkan lagu Sepanyol itu atas lirik “seksi” itu.

Atriza Umar, pengerusi sayap wanita, menyifatkan muzik itu sebagai “lucah” dan tidak sesuai untuk kanak-kanak kecil, memberi amaran lagu itu boleh memusnahkan kain moral masyarakat.

“Saya menyesal bahawa lagu bermasalah ini tidak ditapis oleh kementerian,” katanya dalam satu kenyataan pada hari Rabu.

“Saya menggesa pihak berkuasa untuk melarang lagu ini dan lagu-lagu lain yang mengandungi lirik seksi dan ganas yang tidak sesuai mengikut Islam dan budaya timur kita,” tambah Atriza.

Tetapi menteri Salleh mengakui bahawa di era moden, peminat masih dapat memuat turun dan mendengar lagu di platform lain.

Kredit © Agence France-Presse

Comments

comments

Loading...
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply