VIdeo: Kisah Menyayat hati ‘Christian the lion’

 Inilah Nilai Kasih Sayang & Persahabatan Sebenar….
#christionthelion #cikguviral #cikguV???

Pada tahun 1969, Ace Bourke dan John Rendall adalah dua pelawat Australia muda yang baru saja tiba di London apabila mereka membeli seekor singa dari kedai jabatan Harrods. Ia adalah membeli “impuls” yang tidak praktikal, tetapi ketika ia seorang anak kecil, mereka merasakan mereka dapat menjaga dia serta siapa saja, dan melakukan yang terbaik untuk menjamin masa depannya. Mereka memanggilnya Kristian.

christian the lion

Ace dan John tinggal dengan Kristian di Jalan Raja, Chelsea dan apabila Kristian bertambah besar, mereka berpindah ke negara ini sehingga diatur agar Kristian dikembalikan ke alam liar di Kenya.

Dua dokumenter bertajuk The Lion dari Akhir Dunia, dan Christian the Lion dibuat mengenai kehidupannya di London, kembali ke Afrika, George Adamson memasang kebanggaan “buatan manusia” di sekitar Kristian, dan pemulihannya kembali ke liar Afrika. Ace dan John juga menulis A Lion Called Christian (1971) yang diterbitkan semula pada tahun 2009 dengan gambar-gambar hebat oleh Derek Cattani yang mendokumentasikan kehidupan awal Kristian.

Empat puluh tahun kemudian, klip YouTube menampilkan reunion yang tidak dapat dilupakan oleh Christian dengan Ace dan John, setahun selepas kembali ke Afrika, memperkenalkan penonton dunia baru yang tertarik dan terpesona oleh kisah Kristian yang luar biasa. Dengan cinta dan kepercayaan bersama ia berkongsi dengan Ace dan John, beliau telah menjadi simbol potensi hubungan manusia-haiwan dan kepentingan dan kegawatan pemuliharaan haiwan dan hidupan liar.

Penulis terkenal Jeffrey Moussaieff Masson berkata mengenai perjumpaan dengan orang Kristian
“Ia mengingatkan kita bahawa cinta dapat melampaui sebarang batas.”

Kredit: CERITA ANIMAL

Comments

comments

Loading...
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply