10 Trik dan Tips Untuk Meningkatkan Kehidupan bateri Android

Telefon Android kita adalah objek yang anda habiskan sebahagian besar masa dengannya . Ia adalah sumber maklumat tidak berkesudahan yang anda makan setiap hari, dan dengan kedatangan aplikasi seperti Pembantu Suara, ia telah menjadi kawan AI anda. Android telah menjadi semakin berkuasa sejak bertahun-tahun dan telah mencapai keupayaan pemprosesan yang setara dengan PC desktop beberapa tahun lalu.

bateri Android

Tetapi satu-satunya perkara yang menahannya ialah hayat bateri. Jadi, orang sering bertanya “Bagaimanakah saya boleh memanjangkan hayat bateri saya?”, “Petua dan tip terbaik untuk memperbaiki kehidupan bateri” atau “Bagaimanakah saya membuat bateri Android saya lebih lama?” Memandangkan faktor bentuk dan batasan beratnya, ia menjadi semakin sukar untuk memaksa apa-apa lagi kuasa kepada bateri dengan teknologi semasa. Jadi penyelesaian untuk meningkatkan prestasi bateri Android adalah melalui manipulasi pada sisi perisian.

Tips Untuk Meningkatkan Kehidupan Bateri Android

1. Kurangkan getaran dan maklum balas haptik.

Setiap telefon telah mendapat motor kecil yang dipanggil ‘Sebuah motor getaran massa yang berputar eksentrik (ERM)’ yang mempunyai beban tidak seimbang yang dilampirkan kepadanya. Putaran beban ini menghasilkan getaran. Kepala ke Tetapan >> Bunyi . Anda boleh menyahdayakan getaran pada sentuhan dan pilihan lain jika tidak diperlukan. Apl papan kekunci tersuai juga menyediakan tetapan tambahan untuk mematikan getaran semasa menaip.

2. Paparkan pengoptimuman helah

Selain pemproses, paparan menggunakan kebanyakan kuasa bateri. Pergi ke Tetapan >> Paparan . Di sana anda boleh menyahaktifkan Kecerahan Adaptasi kerana ia terus mengalirkan bateri dengan memantau cahaya ambien. Tetapi jika anda tidak digunakan untuk menukar kecerahan paparan anda setiap kali anda melangkah masuk ke dalam rumah, menjaga kecerahan adaptasi, sebenarnya, akan membantu anda memperbaiki hayat bateri.

Tetapkan pilihan Tidur untuk satu minit atau kurang. Ini mengurangkan masa skrin kekal PADI selepas anda berhenti menggunakannya dan dengan itu menjimatkan bateri.Gunakan kertas dinding gelap, dan tema gelap atau mod malam jika boleh. Banyak aplikasi juga mempunyai pilihan mod malam di dalamnya. Selain meningkatkan prestasi bateri, ia juga mengurangkan tekanan pada mata anda.

Jika anda dapat melihat pilihan ‘Jarak Kedengaran’, anda juga boleh mematikannya untuk meningkatkan hayat bateri Android.

3. Matikan animasi.

Animasi adalah faktor lain yang mempengaruhi hayat bateri. Untuk memanipulasi animasi, anda perlu mengakses ‘Pilihan Pemaju’ di Tetapan anda. Kepala ke aplikasi Tetapan di telefon Android anda. Jika anda tidak menemui Tetapan Pemaju, kemudian pergi ke Tetapan >> Perihal telefon dan ketik ‘ Membina nombor ‘ beberapa kali. Kembali ke Tetapan, dan anda akan menemui ‘Tetapan Pembangun’. Ketik padanya dan di sana anda akan menemui tiga pilihan iaitu ‘Skrin animasi tetingkap,’ ‘Skala animasi Peralihan,’ dan ‘Skala jangka animator.’ Matikannya, dan anda akan melihat perubahan dalam prestasi dan hayat bateri yang lebih baik.

4. Matikan perkhidmatan tanpa wayar apabila tidak digunakan.

Matikan WiFi dan Bluetooth apabila anda tidak menggunakannya. Apabila Wifi dihidupkan, telefon bimbit terus mencari rangkaian baru pada selang masa yang tetap. Sama juga menjaga Bluetooth pada sentiasa mengalirkan bateri.

Android mencapai hayat bateri yang panjang dengan cepat memasuki dan keluar dari kitaran tidur. Tetapi GPS menghalangnya daripada tidur. Jadi hidupkan GPS hanya apabila diperlukan dan dilumpuhkan apabila tidak digunakan.

Apabila anda melakukan perjalanan dalam perjalanan yang panjang, telefon bimbit anda akan terus menukar stesen pangkalan dari mana ia menerima isyarat, menyebabkan saluran bateri lebih cepat. Jadi gunakannya dalam mod pesawat jika anda tidak menjangka apa-apa panggilan dan mahu mendengar muzik selama berjam-jam.

5. Lumpuhkan penyegerakan automatik dan data latar belakang.

Pelbagai proses penyegerakan dijalankan di latar belakang dan dengan itu mengambil bateri. Pergi ke Tetapan >> Akaun . Lihat perkhidmatan penyegerakan pada akaun anda dan matikan yang tidak perlu.

Banyak aplikasi terus memakan data mudah alih semasa berjalan di latar belakang yang seterusnya membahayakan hayat bateri. Pergi ke Seting >> Penggunaan Data , klik pada aplikasi yang tidak dikehendaki dijalankan di latar belakang dan klik pada ‘ Hadkan data latar belakang apl ‘ untuk menghadkan penggunaan data latar belakangnya apabila ia tidak digunakan.

6. Kosongkan aplikasi terkini dan gunakan widget kurang.

Keluar apl sebaik sahaja anda selesai dengannya atau ia akan terus berjalan di latar belakang. Menekan hanya butang belakang mungkin tidak menamatkan aplikasi. Pastikan sentiasa membersihkan panel ‘reben’ anda.

Widget yang dipaparkan pada skrin utama sentiasa dikemas kini untuk memaparkan kandungan baru. Ini menghalang aplikasi tertentu daripada tidur. Jadi, untuk meningkatkan hayat bateri Android, pastikan widget anda minimum.

7. Kiat pengoptimuman App Google.

Pembantu Google adalah perkhidmatan yang hebat, tetapi ciri pengiktirafan suara boleh terus didengar untuk pengesanan kata kunci ‘OK Google’ dan dengan itu mengalirkan bateri anda pada kadar yang mengkhawatirkan. Sekiranya anda bukan pengguna Google Pembantu kerap, melumpuhkannya adalah pilihan bijak. Pergi ke apl Google, klik pada Pengesetan >> Suara >> Pengesanan “OK Google” dan dari sana anda boleh mematikan ciri pengiktirafan suara untuk meningkatkan hayat bateri Android.

8. Uruskan aplikasi anda.

Hanya simpan apl pada telefon anda yang anda kerap perlu. Menyimpan terlalu banyak aplikasi boleh melambatkan telefon anda dan mengurangkan hayat bateri. Anda boleh melihat berapa banyak bateri yang digunakan oleh aplikasi dengan pergi ke Tetapan >> Bateri . Nyahpasang aplikasi yang menggunakan lebih banyak bateri. Sebaliknya, cuba gunakan versi lite aplikasinya atau gunakan aplikasi alternatif. Dalam menu Bateri, ketik di penjuru kanan sebelah atas tetingkap dan pilih Pengoptimum Bateri. Aplikasi “Tidak Dioptimumkan” akan berjalan di latar belakang pada jadual sendiri. Apl yang tidak dikehendaki untuk dijalankan pada setiap masa perlu dioptimumkan untuk hayat bateri yang lebih baik.

Ciri kemas kini auto di Gedung Play sentiasa memantau kemas kini aplikasi, dan jika anda mempunyai terlalu banyak aplikasi di telefon anda, kemas kini kerap boleh menjejaskan hayat bateri anda. Pergi ke Play Store >> Settings >> Auto-update apps and from there you can disable updates or enable it only over WiFi. Anda juga boleh menghidupkan pemberitahuan untuk mengalirkan bateri.

9. Matikan pemberitahuan untuk aplikasi

Berapa kali anda telah diganggu oleh pemberitahuan yang tidak diingini yang hanya muncul di tengah-tengah sesuatu? Mereka bukan sahaja menjengkelkan tetapi juga menggunakan kuasa pemproses. Pergi ke Tetapan >> Pemberitahuan dan di sana anda boleh melihat tetapan khusus aplikasi untuk pemberitahuan. Matikan pemberitahuan untuk aplikasi dengan mengklik padanya dan pilih ‘Block All.’ Ini akan menghentikan pemproses dari memeriksa dari semasa ke semasa, sehingga menjadikan bateri telefon anda lebih lama.

10. Gunakan Greenify

Walaupun saya tidak boleh menjamin aplikasi pihak ketiga yang lain, kerja Greenify. Greenify menjimatkan masa hayat anda dengan mendorong aplikasi ke dalam mod ‘hibernasi’. Bukan sahaja ia menghentikan aplikasi daripada berjalan di latar belakang, tetapi ia juga menghalangnya bermula sehingga anda membukanya semula. Hanya pilih aplikasi yang anda mahu hibernate dan perhatikan peningkatan dalam hayat bateri dan prestasi anda.

Bonus: Apabila anda turun jus yang terakhir di Android anda, gunakan ciri penjimat bateri untuk menjadikannya bertahan lebih lama.

Gunakan helah & petua untuk membuat bateri Android anda bertahan lebih lama dan untuk mengelakkan membawa bank kuasa sepanjang masa. Kami berharap sepuluh cara untuk meningkatkan hayat bateri Android adalah berguna kepada anda. Sila berkongsi ulasan dan cadangan anda dalam ulasan di bawah.

*video sekadar hiasan

Comments

comments

Loading...
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply