Kurangnya tekanan bandar di seluruh dunia pada tahun 2017

Sekiranya ketenangan fikiran bermakna berjalan-jalan di pokok-pokok dan bunga-bunga yang lalu, baki bank lemak di mana sahaja, dan dengan pekerjaan yang selamat untuk menuju keesokan harinya, maka tempat terbaik untuk mendapatkannya ialah Jerman.
Satu kajian baru telah mendedahkan bandar-bandar yang paling terancam di dunia pada tahun 2017, berdasarkan faktor-faktor termasuk tahap trafik, pengangkutan awam, peratusan ruang hijau, status kewangan rakyat termasuk tahap hutang, kesihatan fizikal dan mental, dan jam cahaya matahari bandar mendapat setahun.

Daripada 150 bandar raya yang disenaraikan, empat dari sepuluh bandar paling bebas yang paling bebas berada di Jerman. Bandar selatan Stuttgart muncul di puncak, dengan Hanover di tempat ketiga, Munich di tempat kelima dan Hamburg di tempat kesembilan bersama Graz, Austria.

Negara kecil Luxembourg, yang mempunyai kurang daripada 600,000 orang, mempunyai tahap tekanan kedua yang paling rendah.

Bern, Switzerland adalah keempat, sementara Bordeaux, Perancis (No. 6) dan Edinburgh, UK (No. 7) juga menjadikannya di bahagian atas carta.

Sydney, Australia (No.8) adalah satu-satunya bandar bukan Eropah untuk memecahkan sepuluh teratas, sementara Seattle adalah bandar Amerika yang paling sejuk.

Greenbacks dan ruang hijau

Kajian itu, yang dilakukan oleh Zipjet, perkhidmatan pembersihan kering dan dobi berasaskan UK, telah dijalankan dengan mengkaji 500 lokasi berdasarkan data yang berkaitan dengan 17 kategori meliputi infrastruktur, tahap pencemaran, kesejahteraan kewangan dan rakyat.

Ini menentukan kedudukan 150 bandaraya dengan data yang ada pada semua faktor yang berkaitan dengan kajian ini.

Bandar raya yang paling menonjol ialah Baghdad – dengan skor 10 berbanding dengan Stuttgart – diikuti oleh Kabul.

Formula Stuttgart untuk kehidupan yang tidak dibimbangkan, sementara itu mempunyai ekonomi tempatan yang kuat – ini adalah rumah Porsche, Bosch dan Mercedes-Benz – tetapi juga keluar dalam kajian untuk peratusan tertinggi ruang hijau di dalam batas bandar . Bandar ini tersebar di berbagai bukit dan lembah, ada yang ditutupi dengan kebun-kebun anggur.

Rumput hijau Stuttgart “benar-benar mempunyai kesan ketara terhadap stres,” kata profesor PR Stuttgart, David Moos. “Keupayaan untuk merasa kurang tertutup dapat membantu anda tidak berasa letih, dan secara peribadi saya dapati ini akan mengurangkan kecemasan. Perasaan keamanan di bandaraya, baik kewangan dan dalam hal keselamatan diri, juga merupakan keselesaan yang besar.”

Formula untuk hidup mudah

Pengangkutan awam membawa anda ke bawah? Bukan jika anda seorang warga Singapura.

Luxembourg mempunyai ketumpatan penduduk yang paling rendah selepas Kuwait City, dan Sydney dan Melbourne (No. 6 dan No. 7) juga ruang bandar yang agak uncrowded.

Penduduk Singapura dan Taipei paling berpuas hati dengan pengangkutan awam bandar mereka, sementara Leipzig, Jerman dan Montpelier, Perancis mempunyai kesesakan lalu lintas yang paling rendah.

Dalam kategori keselamatan – di mana kadar purata pencurian dan pembunuhan berwajaran rasmi terhadap data Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai persepsi tempatan mengenai keselamatan per kapita – Abu Dhabi telah dinilai tempat yang paling “selamat” untuk hidup rakyatnya, dengan Osaka , Jepun di tempat kedua.

Dan sementara cuaca cerah adalah pengangkat mood segera di seluruh dunia, tahap tinggi sinar matahari tahunan tidak banyak dikira dari segi kedudukan keseluruhan bandar. Damsyik perang yang terkoyak keluar dalam kategori itu, manakala Bordeaux – di No. 56 – adalah bandar terpantas di sepuluh teratas.

Amerika Utara mendahului dari tahap pencemaran udara yang rendah, dengan Miami, Seattle, Vancouver dan Boston memimpin jalan. Abidjan, di Pantai Gading, mempunyai pencemaran bunyi yang paling rendah, sementara Antananarivo, Madagascar, dan Reykjavik mempunyai pencemaran cahaya terendah.

Pendapatan pakai buang

Reykjavik adalah yang terbaik dalam kategori Kesihatan dan Kesaksian Fizikal.

Phnom Penh mempunyai kadar pengangguran rasmi yang paling rendah dan Bandar Seri Begawan Brunei mempunyai hutang terendah per kapita, tetapi ukuran sebenar kesihatan kewangan di bandar adalah dalam kategori Kuasa Pembelian Keluarga, yang mengimbangi purata gaji isi rumah dengan kos sara hidup.

Munich keluar dengan kriteria ini, diikuti oleh Luxembourg, Sydney, Monaco dan Stuttgart.

Athens mencatatkan pencapaian terbaik dalam kategori Keselamatan Sosial tetapi, apabila para perusuh mengambil jalan pada awal tahun ini untuk membantah kenaikan cukai dan sumbangan keselamatan sosial, mungkin apa yang Yunani Kuno digambarkan sebagai kemenangan Piramid.

Luxembourg, Bordeaux dan Graz melakukan yang terbaik dalam kategori Kesihatan Mental, sementara Reykjavik mempunyai rekod terbaik untuk Kesihatan Fizikal. Ibukota Iceland juga keluar sebagai puncak apabila ia berkaitan dengan kesaksamaan jantina.

Kategori kesamaan perlumbaan – berdasarkan data dari laporan ketidaksamaan etnik Bank Dunia – mungkin, mengejutkan, diunggulkan oleh bandar-bandar di Amerika Syarikat. San Francisco, Boston dan Seattle mengambil tiga slot teratas.

Glamourous, bandar-bandar global seperti London (No. 70), Tokyo (No. 72), Paris (No. 78) berkumpul di tengah-tengah jadual liga, dengan New York (No. 84) empat besar.

Untuk hasil dan metodologi penuh, lawati laman Zipjet.

Bandar-bandar yang paling kurang tertekan di dunia

1. Stuttgart, Jerman

2. Luxembourg City, Luxembourg

3. Hanover, Jerman

4. Bern, Switzerland

5. Munich, Jerman

6. Bordeaux, Perancis

7. Edinburgh, UK

8. Sydney, Australia

9. (tie) Graz, Austria dan Hamburg, Jerman

Bandar-bandar yang paling tertekan di dunia

1. Baghdad, Iraq

2. Kabul, Afghanistan

3. Lagos, Nigeria

4. Dakar, Senegal

5. Kaherah, Mesir

6. Tehran, Iran

7. Dhaka, Bangladesh

8. Karachi, Pakistan

9. New Delhi, India

10. Manila, Filipina

Sumber: CNN

Comments

comments

Loading...

Tags:

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply