Lazada Malaysia bergelut dengan isu-isu logistik dan backend

Lazada Malaysia

Semua tidak baik di Lazada Malaysia, yang kini 83% dimiliki oleh Kumpulan Alibaba. Sepanjang bulan lalu, pelanggan menghadapi masalah yang teruk dengan pasaran dalam talian yang sangat popular.

Kadar lalu lintas dan urus niaga Lazada boleh dikatakan paling tinggi di negara ini, dan walaupun ia benar-benar boleh difahami untuk beberapa isu untuk ditanam setiap sekarang dan kemudian, banyak aduan yang membanjiri laman Facebook rasmi mereka pasti menjadi kebimbangan.

Masalah yang dilaporkan berkisar daripada pesanan yang hilang selepas pembayaran telah dibuat, penghantaran hilang, pembayaran balik yang tidak diproses serta perkhidmatan pelanggan yang tidak responsif.

Kami sendiri adalah peminat besar laman membeli-belah dalam talian, dan kami menerima penghantaran hampir setiap hari. Walau bagaimanapun, sejak awal bulan ini, walaupun kita telah mendapat item yang salah dihantar ke pintu rumah kami, atau tidak dihantar sama sekali. Apa yang lebih membimbangkan ialah pesanan penghantaran, dan butirannya adalah betul, tetapi barangan di dalamnya tidak.

Kami menerima item tertentu yang kami pesan, tetapi kami juga menerima penghantaran kedua untuk pesanan yang sama, yang kami pasti pasti akan dihantar ke tempat lain (perhatikan pendua tidak ada).

Seminggu kemudian, kami masih bergantung kepada item tersebut selepas memberi amaran kepada Lazada Malaysia melalui e-mel tentang kesilapan mereka.

Berdasarkan ulasan di Facebook, pembeli bukan satu-satunya orang yang terlibat. Sesetengah peniaga juga telah dibawa ke Facebook Lazada Malaysia untuk menyerlahkan bahawa pesanan di kedai mereka tidak sampai kepada mereka, dan diberikan kepada penjual lain yang tidak benar-benar membawa item tersebut.

Kami telah sampai ke Lazada Malaysia untuk mendapatkan respons mereka mengenai isu-isu ini, tetapi masih belum menerima apa-apa maklum balas.

Comments

comments

Loading...