(Baitulmuqaddis) Suara keganasan di protes berhampiran Kedutaan A.S. di Lubnan

Pasukan keselamatan Lubnan melepas gas pemedih mata dan air di penunjuk perasaan berhampiran Kedutaan A.S. di Lubnan pada hari Ahad semasa demonstrasi melawan keputusan Presiden Donald Trump untuk mengenali Baitulmuqaddis sebagai ibu kota Israel.

Para penunjuk perasaan, beberapa dari mereka melambai bendera Palestin, membakar kebakaran di jalan dan melontarkan peluru ke arah pasukan keselamatan yang telah membatasi jalan utama ke Kedutaan A.S. di wilayah Awkar di utara Beirut.

Kakitangan keselamatan menggunakan kekerasan untuk menyuraikan sebahagian besar penunjuk perasaan dan menahan beberapa orang, kata saksi.

Mengulas penunjuk perasaan, ketua Parti Komunis Lebanon Hanna Gharib mengisytiharkan Amerika Syarikat “musuh Palestin” dan Kedutaan A.S. “simbol pencerobohan imperialis” yang mesti ditutup.

baitulmuqaddis

Para demonstrasimembakar bendera A.S. dan Israel.

“Kami memberitahu Kedutaan A.S. bahawa ia merupakan kedutaan pencerobohan dan Yerusalem adalah Arab dan akan tinggal Arab,” kata Ahmad Mustafa, seorang pegawai di Front Demokrat kiri untuk Pembebasan Palestin, yang merupakan salah seorang penunjuk perasaan.

Pengiktirafan Trump terhadap Baitulmuqaddis telah menakut-nakutkan dunia Arab dan menjejaskan sekutu Barat, yang mengatakan ia adalah tamparan kepada usaha-usaha keamanan dan risiko menyebabkan pergolakan lebih lanjut di Timur Tengah.

Akhirnya pada hari Sabtu mesyuarat menteri luar Arab di Kaherah menggesa Amerika Syarikat untuk meninggalkan keputusannya dan berkata langkah itu akan merangsang keganasan di seluruh rantau ini.

Israel mengatakan bahawa semua Yerusalem adalah modalnya. Palestin menginginkan Baitulmuqaddis Timur sebagai ibukota negara bebas masa depan.

Kebanyakan negara menganggap Baitulmuqaddis Timur, yang dilampirkan Israel setelah menangkapnya dalam perang 1967, untuk menduduki wilayah dan menyatakan status kota itu perlu dibiarkan diputuskan pada masa akan datang ceramah Israel-Palestin.

Kerajaan Lubnan, yang menganjurkan kira-kira 450,000 pelarian Palestin, telah mengutuk keputusan Trump. Presiden Lubnan, Michel Aoun minggu lepas, memanggil langkah ancaman terhadap kestabilan serantau.

Kumpulan Shi’ite Lebanon, Hizbullah yang berkuasa di Iran pada Khamis mengatakan ia menyokong seruan pemberontakan Palestin terhadap Israel sebagai tindak balas terhadap keputusan A.S..tentang kedudukan Baitulmuqaddis.

Pemimpin Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah juga menyeru bantahan terhadap keputusan itu di pinggir bandar Bezbut di selatan Hizbullah, Isnin.

 

Comments

comments

Loading...