Siapakah Anonymous Sebenarnya?

Hackers merupakan sebuah kumpulan penggodam elit yang menjalankan aktitviti mereka di atas talian tanpa meninggalkan sebarang kesan.

Sebenarnya, terdapat ramai hackers yang digeruni di dunia ini, namun, salah satu yang paling popular yang sering menjadi sebutan orang ramai adalah tidak lain dan tidak bukan, Anonymous.

#1.Kami Anonymous

Anonymous adalah organisasi atau kumpulan penggodam yang sangat hebat malah kumpulan ini mempunyai banyak rahsia. Hacker adalah orang yang menguasai IT dan mencari kelemahan  dan memperbaikinya, jika penggodam telah melakukan jenayah, ia dipanggil hacker.Organisasi ini tidak mempunyai pemimpin. Semua bekerja bersama-sama untuk memadamkan kejahatan yang wujud di dunia nyata melalui ruang siber. Biasanya akan ada projek atau operasi yang dilancarkan.

Siapakah Anonymous Sebenarnya?

Tidak jelas siapa pemimpin dan tempat perhimpunannya di mana, membuatkan polis sukar untuk mengesan mereka. Sehingga kini organisasi masih berjalan.

Wikipedia:Anonymous adalah sekumpulan Aktivis atau “Hacktivis” yang dibentuk pada tahun 2003. Ahli-ahlinya boleh dibezakan di depan umum dengan memakai topeng Guy Fawkes atau biasa dikenali sebagai V untuk Vendetta. Pada tahun 2011, majalah Time meletakkan nama “Anonymous” sebagai salah satu daripada orang yang paling berpengaruh di dunia.

#2. Topeng Anonymous

Kebanyakan aktiviti yang disebutkan di atas adalah haram dan menyalahi undang-undang, penggodam menyampaikan mesej melalui video, demo atau dengan cara lain dan memakai topeng untuk melindungi identiti mereka.

Siapakah Anonymous Sebenarnya?

Topeng ini sering dipanggil “Guy Fawkes”.Berikut adalah ciri-ciri topeng mereka:Topeng wajah tersenyum dan ceriaMempunyai janggut dan kumisAda pipi merah seperti orang pemalu

#3. Pakaian “Seragam” Anonymous

Siapakah Anonymous Sebenarnya?

Anonymous menggunakan warna pakaian gelap mengikut identiti mereka, iaitu Anonymous. Nama pakaian ini adalah tuxedo dan berbeza dengan pakaian yang serupa. Apakah perbezaannya? Hanya Anonymous saja yang tahu.

#4. Motto Anonymous

Siapakah Anonymous Sebenarnya?

#5. Lambang Anonymous

Siapakah Anonymous Sebenarnya?

Anonymous juga mempunyai logo dengan reka bentuk hitam-putih dengan latar belakang pekeliling, gambar seorang lelaki Tuxedo-berpakaian tanpa kepala, tangan di belakang, lambang internet (globe) di belakang, dan gandum sebelah kiri.

#6. Tujuan Anonymous

Siapakah Anonymous Sebenarnya?

Tujuan Anonymous ialah agar semua orang bebas bersuara di internet. Mereka tidak suka akan tindakan kerajaan yang menyensor atau menyekat hak kebebasan dan mereka bersedia untuk melawannya dengan ‘senjata’ luar biasa.

#7. Mesej Dari Anonymous

Siapakah Anonymous Sebenarnya?

“Masa sudah tiba untuk orang-orang di seluruh dunia untuk bersatu. Anda tidak boleh menunggu Revolusi, anda revolusi itu sendiri, kami adalah revolusi, kekuatan kami ada pada nombor.””Anonim memerlukan bantuan anda, orang di seluruh dunia meminta pertolongan anda!”

“Kami melakukannya kerana kami boleh melakukannya untuk masa depan anak-anak kita dan semua kehidupan di dunia ini. Kami melakukannya kerana kita melihat kebohongan dan penipuan. Anonymous adalah semua orang. Setiap orang adalah Anonymous. Sekarang anda juga boleh menjadi Anonymous. Sertai kami, Anonymous! ”

Comments

comments

Loading...

Tags: