UK Putera William dan Harry mengumumkan pemahat patung Diana yang baru

Seorang pengukir yang menghasilkan imej Queen Elizabeth yang digunakan pada duit syiling Britain telah dipilih untuk mencipta patung baru Princess Diana, pejabat Princes William dan Harry pada hari Ahad, untuk memperingati 20 tahun sejak kematiannya.

Ian Rank-Broadley, yang patung Queen telah muncul di seluruh UK dan koin Komanwel semenjak tahun 1998, akan merekabentuk patung itu, yang kini tidak akan diumumkan sehingga tahun depan.

“Ian adalah pengukir yang sangat berbakat dan kami tahu bahawa dia akan membuat penghormatan yang tepat dan berpanjangan kepada ibu kami,” kata Prince William dan adiknya, Harry dalam satu kenyataan.

Pada bulan Januari, saudara-saudara menugaskan patung sebagai penghormatan kepada ibu mereka, yang meninggal dunia dalam kemalangan kereta Paris 20 tahun yang lalu didirikan di luar rumah rasmi mereka di London Kensington Palace.

Diana, isteri pertama putera ke takhta Putera Charles, terbunuh apabila limosin yang membawa dia dan kekasihnya, Dodi al-Fayed terhempas di terowong Paris pada bulan Ogos 1997.

William berusia 15 tahun dan Harry berusia 12 tahun pada masa itu.

“Kami telah disentuh oleh kata-kata dan kenangan yang begitu banyak orang telah berkongsi tentang ibu kami sejak beberapa bulan lalu,” kata saudara-saudara. “Jelas pentingnya kerjanya masih dirasai oleh ramai di UK dan di seluruh dunia, walaupun dua puluh tahun selepas kematiannya.”

Diharapkan patung itu akan diumumkan sebelum akhir tahun ini untuk menandakan ulang tahun itu, tetapi Kensington Palace mengatakan bahawa ia kini dibayangkan bahawa patung itu akan diumumkan pada tahun 2019.

Peringatan kekal yang pertama kepadanya, sebuah air pancut sepanjang 210 meter (689 kaki) telah diumumkan di Hyde Park pada tahun 2004 selepas bertahun-tahun bertengkar birokrasi dan bertempur dengan reka bentuk.

Comments

comments

Loading...